
Kursmoment Prenumerera på nyhetsflöden
Kursmomentets mål
Efter detta kursmoment är det meningen att du ska ha provat ett par alternativa söktjänster, veta vad ett nyhetsflöde är, kunna upptäcka om en webbplats eller webbsida erbjuder ett nyhetsflöde och ha provat på minst ett verktyg för att prenumerera på nyhetsflöden. Ansvariga för momentet är Daniel Sandbecker och Sofia Arvidsson.
Alternativa sökmotorer
Många av oss använder Google, vissa av oss dagligen. Google är bra på många sätt, men finns det alternativ till 533 000 träffar och sponsrade länkar? Det finns många sökmotorer som fungerar på liknande sätt som Google, men vi har istället hittat två exempel som man använder på ett lite annorlunda sätt.
Rollyo
Rollyo lanserades september 2005 och är en Yahoo!-baserad sökmotor som tillåter dig att skapa en sökmotor
som endast ger träffar från webbsidor och bloggar som du själv väljer. Du kan också dela med dig av
ditt urval av sökmotorer samt ta del av andras via Searchrolls i Rollyo. Du behöver inte skapa ett
konto för att göra en Searchroll och söka i direkt, men om du vill spara din Searchroll och dela
med dig av den till andra behöver du skapa ett konto.
I träfflistan i Rollyo får du upp träffar
från de webbsidor eller bloggar du valt men även sponsrade träffar från andra webbsidor vilket
vi tycker är mindre bra med Rollyo. Hittar du en liknande sökmotor som Rollyo som inte ger
sponsrade träffar: tipsa alla i 23 saker-bloggen!
Insuggest.com
Insuggest lanserades februari 2008 och är en svensk sökmotor som baserar sökträffarna på dina tidigare sökningar. Sökträffarna består av förslag på sidor som andra gillar och som du borde tycka om.
Insuggest uppdelat i två delar; en där du söker bland sidor på webben och en del där du söker på bilder från Flickr. Insuggest är ett verktyg för att upptäcka nya webbsidor baserade på dina egna val. Fyll i ett antal webbsidor du gillar via What do you like? och du får direkt förslag på andra webbsidor som kan intressera dig. Eller sök på något område du är intresserad av via Search så får du upp förslag på webbsidor inom det område du sökt på.
Insuggest bygger på tekniken collaborative filtering. Sökningar görs i realtid och kräver därför mycket datakraft. Men grundarna av Insuggest har en bakgrund i dataspelsbranschen och har tagit med sig en del av tekniken därifrån, vilket gör att sökningarna i Insuggest bara tar en bråkdels sekund.
Du behöver inte skapa ett konto; Insuggest använder sig istället av cookies i webbläsaren för att hålla koll på dina favoritämnen.
Uppgift
- Prova att göra en Searchroll i Rollyo och gör några sökningar i den, eller hitta en bra Searchroll i Rollyo och sök i den.
- Prova Insuggest och se om du upptäcker någon sida du inte visste fanns om ditt favoritämne eller arbetsområde.
Nyhetsflöden
Hur gör du när du läser bloggar? Surfar du runt till alla och kollar om något nytt har kommit in? Tänk om du istället på ett enkelt sätt kunde få reda på att de uppdaterats, eller att inläggen kom till dig istället för att du fick ta dig till dem!
Det är just det nyhetsflöden är till för. Ett nyhetsflöde är ett dataformat speciellt anpassat för ofta uppdaterat innehåll. Det gör det möjligt att prenumerera på innehållet så att man får veta när något nytt kommit in. Särskilt vanligt är det att bloggar och nyhetstjänster erbjuder läsarna att prenumerera på innehållet genom nyhetsflöden.
Det svåraste med nyhetsflöden är att veta vad man ska kalla dem. Det finns ingen riktigt bra och accepterad översättning av engelskans "web feed". Ofta kallas de istället "RSS-flöden", vilket är lite missvisande eftersom RSS bara är ett av flera format för nyhetsflöden. I den här texten har vi valt att använda "nyhetsflöden".
Så funkar det
Ett nyhetsflöde är en sorts lista sorterad efter tid. Varje post i listan består utöver innehållet av metadata - information om innehållet, t.ex. när det uppdaterades, vem som skrivit osv. Denna information är sparad på ett sådant sätt att den kan läsas och förstås av ett program. Det gör det möjligt för programmet att periodvis kontrollera nyhetsflödet, avgöra vad som är nytt eller uppdaterat sedan senaste kontrollen och presentera innehållet baserat på den informationen.
När man läser bloggar genom nyhetsflöden får man innehållet presenterat på samma sätt oavsett källan. Det gör det lätt att läsa många inlägg snabbt, men man tappar webbsidornas personliga prägel. Ibland är det bara rubriker och en eventuell ingress som ingår i nyhetsflödet, och det är inte alltid video och liknande fungerar. Men varje post innehåller normalt en länk till den vanliga webbsidan, så man kan alltid följa den för att få se hela innehållet, eller läsa inlägget med sin ursprungliga layout.
Historia
Försök hade gjorts tidigare, men den första gången nyhetsflöden användes i större utsträckning var 1999 på portalen My Netscape, tätt följd av bloggportalen My Userland. Till en början var det främst bloggar som utnyttjade tekniken, men 2002 blev The New York Times först större nyhetswebbplats att börja tillhandahålla nyhetsflöden.
Under 2004 och 2005 blev det allt vanligare att nyhetswebbplatser publicerade sitt innehåll även genom nyhetsflöden. Ofta användes orange ikoner med texten ”RSS” eller ”XML” för länka till dessa. 2005 enades Microsoft och Mozilla om en gemensam ikon för att indikera nyhetsflöden, 2006 anslöt sig även Opera.
Format, förkortningar och förvirring
Det kan vara bra att känna till att det finns olika format för nyhetsflöden. Förklaringen om hur de uppkommit är dock lite överkurs ...
Åtminstone sex olika format (eller formatversioner) för nyhetsflöden går under begreppet RSS. Några av dem ska utläsas RDF Site Summary, några Rich Site Summary och något Really Simple Syndication... Dessutom finns ett alternativt format som heter Atom (i två olika versioner). Formaten är delvis inkompatibla med varandra och det kan vålla bekymmer när ett program inte klarar av ett visst format. De flesta moderna program för nyhetsflöden hanterar åtminstone Atom 1.0 och RSS 2.0.
Läs mer på Wikipedia: Web_feed, RSS, Atom (standard)
Användningsområden
Även om prenumeration på bloggar (t.ex. våra egna) och nyheter i textform (t.ex. DN, GP, BT) är de vanligaste användingsområdena har nyhetsflöden kommit att anvädnas till mycket annat. Bland annat poddradio (podcasts) som vi kommer att gå in på i ett senare moment, och podd-TV. Andra användningar kan vara att bevaka ändringar på en wiki-sida, eller driftstatus på olika e-tjänster. Eftersom formatet kan läsas och förstås av datorer kan man också använda ett nyhetflöde direkt i en annan webbtjänst. Detta har många av er redan provat på när ni skapat bildspel från Flickr eller Picasa i era bloggar!
Prenumerera
För att prenumerera på ett nyhetsflöde behöver man dess adress (URL). Nyhetsflöden har vanliga webbadresser, precis som vilken webbsida som helst. Adresserna länkas ofta från de webbsidor där innehållet ”normalt” finns, antingen som textlänkar eller med små symboler. Den officiella symbolen syns här intill, men det finns många andra. Ofta är även de orange! Några ord att titta efter (både i texten och på små ikoner) är "prenumerera", "RSS", "Atom" och "feed".
Adressen kan man sedan använda i en nyhetsaggregator (ofta kallad RSS-läsare, engelska "feed reader"). Det finns en uppsjö av program av olika karaktär som stödjer nyhetsflöden:
e-postprogram med integrerad funktion t.ex. Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird,
fristående program som är mer specialiserade t.ex. FeedDemon, Feedreader och Snarfer,
webbläsare med olika grad av stöd t.ex. Internet Explorer 7, Mozilla Firefoxoch Safari samt
webbaserade verktyg som man precis som webbmail kommer åt även från andra datorer t.ex. Bloglines, Google Reader, NewsGator och Rojo.
Alla de länkade verktygen är gratis. Eftersom Mozilla Firefox och Snarfer redan finns under Huvudmeny/Internet har vi valt att fokusera på dem. Vill du prova en webbaserad läsare är Google Reader lätt att komma igång med eftersom du redan har ett Google-konto.
Uppgift
- Hitta (minst) ett nyhetsflöde som du vill prenumerera på.
- Använd antingen Snarfer eller Mozilla Firefox för att prenumerera på det nyhetsflöde du hittat.
- Skriv ett inlägg i din blogg om dina erfarenheter från momentet.
Kursmaterial
- Instruktion för att prenumerera med Firefox (och Google Reader)
- Instruktion för att prenumerera med Snarfer
- Moment 3- Prenumerera på nyhetsflöden (pdf)
Uppdaterad: 2008-09-24