Anpassa  |  Översikt  |  Om webbplatsen  |  Sök  |  In English




Office på webben

Att använda program som är baserade på webben har onekligen fördelar. Man slipper installationer på datorer, man kommer åt sina dokument från valfri dator med internetansluting, det går på ett enkelt sätt att dela dokument med andra, man kan lagra många filer på sitt konto mm. Kort och gott - det handlar om tillgänlighet och möjligheter för samarbete. Visst kan man se några nackdelar - t ex hur är det med säkerhet och integritet, tillgång till internet krävs, mm.

Kursmomentets mål

  • Bekanta dig med några webbaserade tjänster som alternativ till t.ex. Word, Excel och Powerpoint
  • Prova på ett annat arbetssätt för samarbete och delning av dokument

Ansvariga för momentet är Klaz Arvidson och Daniel Sandbecker.

Google Docs

Google Docs är en tjänst som innehåller webbaserade kontorsprogramvaror. Google Docs består av applikationerna Dokument, Kalkylark och Presentation. Alltså varianter av Word, Excel och Powerpoint som vi är vana att använda via Microsoft Office.

Bakgrund

Google Docs har sin upprinnelse i två separata produkter, Writely och Google Spreadsheets. Writely skapades av ett företag som heter Upstartle och lanserades i augusti 2005. I mars 2006 köptes Upstartle av Google och det integrerades med Google Accounts i september 2006. Under tiden hade Google utvecklat Spreadsheets och lanserade det i juni 2006. I februari 2007 startades Google Docs och senare under året inkluderades ett program för presentation.

Källa: Wikipedia

Funktionalitet i Google Docs

Programmen har en hyfsad funktionalitet för normal användning. Dock kan utbudet av funktioner och finesser upplevas begränsat för skribenter som har behov av t ex Words möjligheter för formatering mm. Kalkylarken har möjlighet till användning av formler och diagram om än inte lika kraftfullt som Excel. Filhanteringen är smidig. Man skapar mappar som man kan ordna sina filer i. Filer går att flytta mellan mappar. Det är möjligt att importera filer till Google Docs, t ex word- eller excelfiler. En fil skapad i Dokument i Google Docs kan sparas i Word, TXT, RTF, PDF och OpenDocument format. Utskriftsmöjlighet finns. Det går också att publicera ett dokument på webben och göra det tillgängligt för alla.

Annars är en av förtjänsterna att man på ett enkelt sätt kan dela dokument med en annan person eller en arbetsgrupp. Istället för att bifoga wordfiler i mejl så har alla i gruppen tillgång till dokumenten på Google Docs och har möjlighet att redigera texten. Google Docs håller reda på versioner så det går bra att gå tillbaka till en tidigare version av ett dokument.

Logga in på ditt Google konto och aktivera Docs (under rubriken "Prova något nytt " klickar du på "Mer" och väljer tjänsten "Docs", därefter kan du få ange ditt lösenord igen), skapa några filer och mappar, testa, laborera, dela och se vad du tycker!

Länkar

Alternativa tjänster

  • Zoho
    Har precis som Google webbaserade motsvarigheter till de vanliga kontorsprogrammen.
  • ThinkFree
    Mer projektorienterat verktyg med stöd för ordbehandling, kalkylblad, presentationer m.m. Kräver Java.

Writeboard

Där Google Docs är en webbtjänst som försöker vara ett komplett alternativ till installerade kontorsprogram, är Writeboard ett exempel på en helt annan typ av webbtjänst. Writeboard är till för bara en sak - samarbete om ett dokument.

Writeboard är utvecklat av 37Signals, ett av de mest "hypade" Web 2.0-företagen. Enligt företaget satsar de i sina produkter mer på enkelhet och användbarhet än på avancerade funktioner. Det märks i Writeboard, där funktionerna som finns för det mesta är tydliga och lättbegripliga, men där man också ibland kan sakna mer avancerade möjligheter.

Funktioner

Att skapa en Writeboard är enkelt - bara skriv in en titel, ett lösenord och din e-postadress.

Writeboard fungerar i princip som en ensidas wiki:

  • Alla som kan se sidan kan redigera den.
  • Formattering sker med formatteringskoder.
  • Alla gamla versioner sparas och kan jämföras med varandra.
  • Det går att prenumerera på ett nyhetsflöde över ändringarna.
  • Dessutom kan man precis som i Wikipedia kommentera och diskutera ändringar utan att redigera själva sidan.

Till skillnad mot många andra wikis är varje Writeboard lösenordsskyddad. Det är alltså bara de som känner till sidans adress och lösenordet som kan se den och redigera den.

Det finns inget sätt att publicera sin färdiga Writeboard direkt i tjänsten. Man får exportera den som HTML och lägga upp den någon annanstans eller öppna den i ett program.

Det finns heller inga länkar mellan olika Writeboards, varje Writeboard är helt fristående.

Användningsområdet för Writeboard är alltså främst att tillsammans arbeta fram ett dokument, t.ex. en policy eller ett instruktionsmaterial. Publiceringen får man sköta på annat sätt.

(Writeboard används som en integrerad del av de mer projektorienterade tjänsterna Basecamp och Backpack, två andra 37Signals-produkter, men de är till skillnad från Writeboard begränsade i sina gratisversioner.)

Länkar

Uppgifter

  • Skapa och redigera ett dokument i Google Docs
  • Skapa och redigera ett dokument i Writeboard
  • Samarbeta om (minst) ett av dokumenten med någon annan
  • Skriv i din blogg om din upplevelse av att arbeta med verktygen. Fokusera gärna på fördelar och nackdelar med den här typen av tjänster jämfört med andra sätt att arbeta.

Kursmaterial

Sidansvarig: Klaz Arvidson
Uppdaterad: 2008-09-24
Högskolan i Borås, 501 90 Borås, Besöksadress: Allégatan 1, Borås. Tel: 033-435 40 00, E-post: registrator@hb.se