Anpassa  |  Översikt  |  Om webbplatsen  |  Sök  |  In English



Musik och böcker

Det finns många olika sätt att hitta, lyssna och ladda hem musik på webben. Vi kommer att ta upp poddradio samt ett exempel på ett socialt nätverk för musik. Vi kommer däremot inte att beröra något om hur man köper eller laddar hem musik.
När vi pratar om böcker i detta moment så pratar vi främst om e-böcker, elektroniska böcker som laddas ner och läses med någon typ av läsverktyg t.ex. dator eller handdator. Vi kommer här att ta upp några exempel på olika e-boksleverantörer, hur man hittar gratis e-böcker på webben samt hur man lånar e-böcker från bibliotek.

Ansvariga för momentet är Sofia Arvidsson och Christel Olsson.

Kursmomentets mål

Utforska olika sätt att lyssna på musik och läsa böcker via webben.

Musik

Podcast/Poddradio

Poddsändning eller poddradio (engelska: podcast eller podcasting) är en metod att publicera (och för lyssnaren att prenumerera på) ljudfiler eller film via internet. Ordet "podcasting" är en sammanslagning av Pod (Portable on Demand) och engelskans "broadcast" (sändning). Ännu finns ingen helt adekvat svensk term för företeelsen; "poddsändning" är ett av de förslag som lagts fram, men "poddradio", som bland annat används av Sveriges Radio, används i mycket högre grad. Ordet "podd-tv" har fått visst genomslag för podd-sändning av videomaterial.

Poddsändningar skiljer sig från andra sätt att tillhandahålla ljudfiler genom att RSS-flöden används för ändamålet. Därmed laddas filerna ner automatiskt när ett nytt avsnitt publiceras. Den relativa enkelheten gör att i princip vem som helst kan nå ut med hemproducerad radio eller film över hela världen. Poddsändningar beskrivs ibland som beröringspunkten mellan bloggande och vanlig radio.

Poddsändning blev snabbt populärt 2004. 2005 började Sveriges Radio erbjuda poddradioversioner av några av sina program. Den stora fördelen med poddsändningar jämfört med andra ljudmedier är det man kallar för time shifting på engelska, vilket i princip innebär att man kan lyssna var och när man vill.

Läs mer om Poddradio

  • Poddradio - Katalog över svenska poddradio- och podd-tv-sändningar (inklusive SR:s och SVT:s) som gör det enkelt att hitta med hjälp av etiketter, kommentarer, rekommendationer, sökfunktion etc.
  • Podcast Alley - amerikansk katalog över engelskspråkiga poddsändningar.
  • Sveriges Radio - Sveriges Radios information om poddradio samt en förteckning över deras poddradioprogram.

Mediaspelare

Mediespelare på högskolan:
RealPlayer, Windows Media Player, Jet Audio, Power DVD

Hemma kanske du också har t.ex. Windows Media Player annars kan du ladda hem ett gratisprogram:

Last.fm

Last.fm är en tjänst som håller koll på vilken musik du lyssnar på och skapar sedan en mängd personliga tjänster åt dig. Du kan använda Last.fm för att lyssna på musik, hitta artister du kan tänkas tycka om, andra personer med liknande musiksmak, spelningar i ditt lokala område, etc. Det är gratis att registrera sig och använda Last.fm. Du kan lyssna på Last.fm- radio direkt via webbsidan eller ladda ner Last.fm-programmet.

Skrobbla
Att skrobbla en låt betyder att när du lyssnar på den, skickas namnet på låten till Last.fm och läggs till din musikprofil. Efter att du har skapat ett konto i Last.fm, kan du skrobbla låtar du lyssnar på i din dator eller iPod automatiskt. Börja skrobbla själv och se vilka artister du lyssnar mest på. Låtar du lyssnar på kommer också att visas på din Last.fm-profil, så att andra kan se dem. Miljontals låtar skrobblas varje dag. Denna data hjälper Last.fm att organisera och rekommendera musik till användare. Den används även för att skapa personliga radiostationer och mycket annat.

  • Läs mer om Last.fm på deras FAQ

E-böcker

Vad är en e-bok?

I slutet av 90-talet när e-boken så smått började vinna mark rådde en del begreppsförvirring om vad som räknas som e-bok. Enkelt kan man säga att en e-bok är en elektronisk version av en bok.  Man läser e-böcker via sin dator (stationär, handdator, mobil ) oftast med hjälp av ett särskilt program tex Adobe Reader, Microsoft Reader eller Ebrary Reader. E-boken kan förutom text även innehålla såväl ljud som bild.

Det finns många fördelar med e-böcker. En fördel med de e-böcker som finns på bibliotek är att flera personer kan låna samma bok samtidigt. Alla studenter i en klass kan t.ex. komma åt samma kursbok och behöver inte vänta på varandra. I en e-bok är också hela innehållet sökbart, man kan göra anteckningar och bokmärken i böckerna och att böckerna är tillgängliga dygnet runt. Andra fördelar är att man får snabb åtkomst; köpa, låna eller ladda ner gratis innebär att du får tillgång till hela boken direkt i din dator. En annan aspekt är att böcker i elektroniskt format sparar plats.

Via de fria e-böcker som finns på webben så kommer man gratis åt många texter, främst äldre litteratur där upphovsrätten gått ut samt böcker av författare som håller på att etablera sig och vill komma ut med sina texter.

Problem som e-boken för med sig är frågan om upphovsrätt. I början när e-boken kom så var det en hel del diskussioner om hur man löste det rent tekniskt så att inte böckerna blev piratkopierade osv. Precis som med musik. Ett annat är det om textens autenticitet. Många av världslitteraturens texter skyddas inte längre av upphovsrätt vilket gör att de kan publiceras av vem som helst och detta innebär att det inte finns några garantier för att texterna är korrekt återgivna.

Väldigt förenklat kan man säga att man kan komma åt e-böcker på tre sätt:

  • gratis e-böcker som man kan komma åt fritt via webben, t.ex. via fria arkiv som Projekt Runeberg.
  • e-böcker genom abonemang t.ex. via Ebrary eller e-biblioteket som vi har (och betalar för) här på BLR. Dessa böcker kan man låna via oss så länge man är student eller personal här. På stadsbiblioteken har man ofta mycket mer skönlitteratur i e-boksform.
  • e-böcker man köper, t.ex. genom nätbaserade förlag.

Mer om e-böcker

  • E-böcker via BLR
  • Vulkan - En webbsida som gör det möjligt för vem som helst att skapa sin egen bok sälja denna bok i tryckt såväl som digital form Vulkan är inget förlag utan en teknisk plattform - författarna är själva ansvariga utgivare för de böcker de publicerar på webbplatsen
  • E-böcker på Borås Stadsbibliotek

Utbildningsmaterial





Sidansvarig: Christel Olsson
Uppdaterad: 2008-09-24
Högskolan i Borås, 501 90 Borås, Besöksadress: Allégatan 1, Borås. Tel: 033-435 40 00, E-post: registrator@hb.se