Anpassa  |  Översikt  |  Om webbplatsen  |  Sök  |  In English




Kursmoment Foton och bilder

Andra momentet av 23 saker handlar om bilder och foton. Vi kommer att titta lite på hur man kan redigera bilder och vilka program som kan användas. Vidare kommer vi in på copyright i vid bemärkelse samt begreppet Creative Commons. Vi skall också titta lite närmare på några tjänster för bildhantering på webben, Picasa och Flickr. Avslutningsvis kommer en introduktion till rörliga bilder på YouTube.

Ansvariga för momentet är Christel Olsson och Klaz Arvidson.

Kursmomentets mål

  • Bekanta dig med någon bildtjänst
  • Skapa ett webbalbum i Picasa eller Flickr
  • Prova någon funktion, t ex att mappa en bild till kartan
  • Länka en film från YouTube på din blogg

Redigera bilder

Om bildredigering och bildbehandling finns väldigt mycket att säga och läsa. Här kommer vi endast att gå in på grundläggande arbetssätt för att kunna beskära en bild, ändra storlek och upplösning på en bild, samt möjligen ytterligare någon finess.

Anledningen till att en bild behöver minskas i storlek är flera, bl a blir den lättare att hantera på skärmen och tar inte så mycket utrymme där den lagras. Om man av copyrightskäl är rädd om sin bild finns det också skäl att inte ladda upp en bild i original.

När man ändå håller på och fixar med sin bild kan det vara bra att passa på att justera kontrast, mättnad, färger, skärpa mm. Så får den som skall titta på bilden en angenämare upplevelse av den.

Programvaror

Photoshop, Photoshop Elements, Gimp, Picasa eller annan valfri programvara kan användas. Inom BLR finns följande program tillgängliga:

  • Adobe Photoshop CS2 - datasal J517 (16 datorer - de med stora skärmar)
  • Gimp (finns i huvudmeny XP under "bildbehandling")
  • Adobe Photoshop Elements 3 (i allrummet på datorn med skanner eller i studion på pl. 4)
  • Picasa, kan laddas ner från http://picasa.google.com (går dock inte att göra på HB)

Länktips inom bildbehandling

Creative Commons

Creative Commons är ett slags mellantiing mellan två upphovsrättsliga motpoler, två "extremer" som antingen tillåter helt fri användning av ett verk eller helt förbjuder den - upphovsrättsskyddat material (copyright) och allmäntillgängligt material (public domain). Väldigt förenklat kan man förklara creative commons med att ”man får använda ett visst material – under vissa förutsättningar.”

Creative Commons bildades 2001-2002 av bl a juridikprofessorn Lawrence Lessig och är en icke-vinstdrivande organisation för en alternativ upphovsrätt. En av grundtankarna bakom CC är att information och kultur ska kunna vara fri. CC tar inte avstånd från upphovsrätten utan det krävs att det finns en fungerande upphovsrätt för att CC ska fungera.

Creative Commons består av totalt 11 licenser (utformade av jurister) som var och en anger exakt hur upphovsmannen tillåter att andra använder hans eller hennes verk, t ex om verket får användas i kommersiella sammanhang, om man måste uppge upphovsman, om man får redigera verket för egna syften osv. Det betyder att CC-licenserna ger upphovsmän ett sätt att på egen hand sätta ihop egna regler för hur deras verk får användas. CC blir ett slags verktyg för att sprida sina verk på sina premisser, vilket, särskilt för mindre aktörer, kan vara gynnande. Genom att registrera sitt verk på CC's webbplats blir verket blir sökbart och tillgängligt för andra och på så sätt även marknadsfört på "rätt sätt".

Flera webbplatser använder sig idag av CC-licensiering. På Flickr kan man t ex välja CC-licens när man laddar upp sina bilder.

Creative Commons licenserna gäller givetvis inte bara foton och bilder utan kan användas vid alla typer av verk (text, musik, konst osv), så väl tryckta som digitala.

Länktips för Creative Commons

Tjänster för bilder och foton

Picasa

Picasa är en tjänst från Google och består av två delar. Dels en programvara som heter Picasa vilken man kan använda för att sortera och ordna bilder, enkel redigering av bilder samt uppladdning av bilder till picasa.com. Den andra delen är Picasa Webalbum som man kan använda för att ladda upp bilder med, dela dem med vänner och världen, samt t ex mappa dem till en karta (eftersom programmet Picasa kräver administrationsrättigheter på datorn tar vi inte upp det men testa det gärna hemma).

För att kunna använda Picasa Webalbum måste man först skapa ett konto. Det gör man enklast genom att logga in på sitt Google konto som skapades när tjänsten Blogger togs i bruk. Väl där välj "Mer" under rubriken "Prova något nytt" och följ instruktionerna.

Bilderna som man laddar upp till Picasa läggs lämpligtvis i ett eller flera album som man organiserar efter tycke och smak. Det går att skapa ytterligare album och flytta om bilder allt eftersom mängden bilder blir fler. Bilderna kan man förse med en titel och en beskrivning. Varje bild kan man mappa till kartan med hjälp av en liten symbol. Den sätter ut bilden på kartan som därmed får värden för longitud och lattitud. På det viset kan man se sina bilder på en karta. Om man lägger till tjänsten "Maps" i Google-menyn så kan man se bilder som andra användare har mappat och valt att lägga ut offentligt. Ganska bra om man t ex ska resa till en plats där man inte varit förut och vill se några bilder. Det är även möjligt att visa bilderna i form av ett bildspel.

Ett album kan man välja att inte visa, visa utvalda personer eller låta hela världen se och göra bilderna sökbara via Google Images. Väljer man att inte visa bilderna publikt kan man ändå bjuda in utvalda personer att titta på dem, ett helt album eller bara en enstaka bild.

En url till Picasa Webalbum skapas för det användarnamn man har, t ex: http://picasaweb.google.com/klazarvidson/KlazBildblogg

Alla bilder som laddas upp via Blogger läggs i ett album i Picasa med det namn som bloggen har.

Flickr

Flickr är en webbtjänst för att ladda upp digitala bilder i oilka album, privata eller publika. Flickr fungerar också som en community där man bl a kan kommentera varandras bilder och gå med i olika bildgrupper med särskilda teman.

För att använda Flickr behöver du ett användarkonto, vilket du enkelt skapar med din e-postadress och lösenord. Du kan sedan själv välja om du vill att bilderna i ditt/dina album ska vara tillgängliga för alla (dvs helt publika), för vissa grupper (t ex vänner och familj) eller helt privata (dvs bara du själv ser bilderna som finns på ditt användarkonto).

Man kan märka sina bilder med så kallade "taggar", dvs beskrivande nyckelord, ämnesord. Taggarna gör det sedan lättare att hitta bilder efter ett visst tema. Du kan även välja att "mappa" dina bilder, dvs sätta dina bilder på världskartan så att andra kan se dina foton från en viss plats.

Flickr-tjänsten lanserades 2004 av det kanadensiska företaget Ludicorp, men togs över av amerikanska Yahoo 2005.

Tips på andra tjänster

Tjänster för video och film

YouTube - Broadcast Yourself

YouTube skapades 2005 av tre unga män, Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Webbplatsen öppnades i februari 2005 och sex månader senare lanserades den officiellt. I oktober 2006 tillkännagav Google att de köpt YouTube. Köpeskillingen utgjordes av aktier i Google till ett värde av 1,65 miljarder dollar! En hyfsad förtjänst med andra ord!

"Broadcast Yourself"! Det var precis det som var de tre unga männens idé - att "sända sig själv". Att ge privatpersoner möjlighet att dela med sig av sina egenproducerade videofilmer och att ge nätanvändare tillgång till material som skilde sig från det professionellt producerade. Idag domineras dock innehållet på YouTube av professionellt inspelat material i form av bl.a. musikvideor och utdrag ur TV-program.

I början av YouTubes historia så förekom en rad heta diskussioner om upphovsrätt och flera stora medieföretag krävde att YouTube skulle ta bort upphovsrättsskyddat material från webbplatsen. Men idag har allt fler företag och organisationer börjat se fördelar med YouTube som annonsplats och i Sverige används YouTube t ex av politiska partier som ett verktyg för informationsspridning.

Du kan söka och ta del av material på YouTube helt fritt men för att ladda upp en egen fil behöver du skapa ett användarkonto (gratis). Att ladda upp en video är gratis så länge materialet är 100 mb eller mindre samt att det inte får innehålla copyrightskyddat material. Det laddas upp omkring 65 000 videor varje dag på YouTube och så kallad videoblogging har ökat markant på grund av YouTube. För tillfället är YouTube en av de snabbast växande webbplatserna i världen med ca 20 miljoner besök varje månad och tar upp cirka 10% av all bandbredd på internet...!

Tips på andra tjänster

Kursmaterial

Sidansvarig: Klaz Arvidson
Uppdaterad: 2008-09-24
Högskolan i Borås, 501 90 Borås, Besöksadress: Allégatan 1, Borås. Tel: 033-435 40 00, E-post: registrator@hb.se